Gulvbehandling

Gulvbehandling kaldes også overfladebehandling eller efterbehandling af trægulve. Den anvendes til at bevare en ny renoveret overflade på trægulvet, og give det et smukt og nyt look og patina. Vi er ekspert i gulvbehandling og vil finde den rette løsning til dig og din bolig. Ring eller skriv til os for en snak om dine parket- eller plankegulve og muligheder.

Hvilken gulvbehandling skal du give dit gulv?

Du kan vælge imellem lud, lak, olie eller voks som gulvbehandling til dit nye eller afslebne gulv? Se her, hvilke ulemper og fordele der er ved de forskellige fremgangsmåder, og læs, hvordan vi gør. Når du i samarbejde med gulvsliberen vælger overfladebehandling kan man tage hensyn til følgende:

  • Patina
  • Robusthed
  • Gulvvask
  • Pasning og pleje

De mest brugte typer gulvbehandling er sæbe, lud, olie eller voks. Disse fås enten som hvide eller natur. Hvid sæbe, hvid olie og hvid lak er yndede efterbehandlinger.

“En gulvbehandling har to funktioner, – det visuelle og det praktiske”, citat Den Bette Gulvmand

Hvorfor skal du gulvbehandle trægulve?

Et ubearbejdet parket- eller plankegulv kan hurtigt blive grimt og plettet af væske, snavs og slid. En efterbehandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

 

Hvor ofte bør du overfladebehandle hjemmets trægulv?

Hvor tit der skal overfladebehandles betinges af gulvets anvendelse samt rengøring, pleje og vedligeholdelse. Trægulvet vil systematisk vaskes og støvsuges med rengørings- og plejemidler, der matcher gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere om det herunder.

Hvad skal du overveje, når du vælger gulvbehandling?

Når du skal vælge overfladebehandling til dit plankegulv, bør du tage hensyn til:

  • Hvor meget brug og slid der er på trægulvet, dørtrin, trapper og andre steder. Trappetrin slides eksempelvis mere end plankegulve og parketgulve.
  • Hvilken træsort gulvet er lavet af.
  • Hvilket patina du ønsker, at bræddegulvet skal have.
  • Uanset hvilken behandling du vælger, må producentens foreskrifter følges omhyggeligt for at få et korrekt og slidstærkt resultat.

Lud og ludbehandling af trægulv

Når dit parket eller plankegulv er nyafslebet, vil det fremstå lyst og naturligt . For at fastholde det lyse og smukke toning, må der påføres en lud og ludbehandling. Lud standser træets naturlige gulning og kan anbefales til alle lyse træsorter.

Ludbehandlingen kan ikke stå alene som gulvbehandling, idet lud ikke beskytter gulvet. Herved danner ludbehandling kun grundlag for lak, olie eller sæbe.

Fordele ved ludbehandling er, at trægulvet får det eftertragtede gråhvidlige og lyse sandskurede look og patina.

Rengøring udføres med hvidsæbe eller natur sæbe. Sæbespåner giver det mest naturlige og rustikke look, og kan helt klart anbefales.

Sæbebehandling af gulv med gulvsæbe

Ifald du har et rustikt, slidt og gammelt plankegulv, er sæbebehandling en rigtig brugbar overflade mulighed. Det tilfører en flot, naturlig overflade på et nyafslebet massive gulv. Sæben tilfører en slidstærk og robust overfladebehandling, der er enkel at vedligeholde, rengøre og pleje. Almindeligvis påføres der først en ludbehandling, hvor efter træet mættes med gulvsæben.

Vask med gulvsæbe har været benyttet som gulvbehandling i mange hundrede år og generationer, og giver et naturligt smukt look. Det kræver dog ofte gulvvask, og er ikke så robust og holdbar som lak og olie.

Når trægulvet er afslebet påføres en ludbehandling. Herefter mættes gulvet med en tyktflydende gulvsæbe, herunder færdigblandede sæber (natur sæbe – hvid sæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan anskaffes hos farvehandlere, supermarkeder og byggemarkeder.

Fordele: Et sæbebehandlet trægulv har især den fordel, at hakker og mærker i træet vil ’rejse’ sig igen ved gulvvask. Herpå bliver gulvet som nyt igen.

Rengøring foretages med en gulvsæbe for at træet uafbrudt er sæbemættet. Et nyafslebet og nybehandlet gulv vaskes 4 – 5 gange med en ekstra fed sæbeblanding inden benyttelse. Normal vedligeholdelse med almindelig tørmopning eller støvsugning. brug aldrig affedtende rengøringsmidler såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Påtænker du at behandle dit gulv med gulvolie, vil gulvfirmaet anvende hærdende olie. Hærdende olie er tilsat en hærder, som får olien til tørre hurtigt med en slidstærk og hård overflade. Hærdende olie kan fås med og uden hvidpigment.

Gulvolie frembringer træet en dyb, flot og honningfarvet gulvbehandling. Hvidolie giver træet det eftertragtede og smukke look, hvor natur olien giver en varm lød.

Den hvidpigmenterede olie benyttes på ludbehandlede lyse træsorter, til at intensiver det hvide udseende. Oliebehandling giver gulvet en pæn mat overflade, der er ganske modstandsdygtig over for slid og snavs.

Gulvolien frembringer en meget holdbar gulvoverflade, som er let at vedligeholde og opfriske på områder med meget slid, bl.a. rundt om spisebordet og gangbaner. Få en snak med din gulvmand og gulvfirma eller os, så er du sikker på at få den rette oliering til dit træværk.

Fordele ved olie er, at hakker og ridser let kan fjernes ved damp eller fugt. Dermed rejser træet sig, og ridserne forsvinder let og enkelt.

Rengøring udføres med en gulvsæbe som er beregnet til oliebehandlede træsorter. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både plejer, rengør og vedligeholder ved hver gulvvask. Derfor er genoliering ikke påkrævet.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Lak danner en stærk gulvflade i mat, halvblank eller blank efter ønske. Lak er nem at rengøre og pleje, og kan vedligeholdes med ny lakering inden det gamle laklag gennemslides. Et lakeret gulv kan almindeligvis holde i mange år, inden det er nødvendigt at behandle igen.

Hvor længe et lakeret gulv holder, kommer an på sliddet samt hvilken type lakbehandling der er brugt. Et lakbehandlet gulv er ret hårdfør over for tilsmudsning og fugt , men vand og spildte væsker bør dog tørres bort. De senere år er der sket en stor udvikling indenfor lak. Alle fagfolk bruger vandbaseret lak som er miljøvenlig, slidstærk og mat.

Fordelen ved gulvlak er, at man får en meget holdbar gulvflade, som er nem at rengøre, pleje og vedligeholde.

Rengøring foretages bedst med et universalt og ph-neutralt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet moppe eller klud og så lidt vand som muligt.

Maling af trægulv med alkyd eller epoxy

Kun få vil male et helt nyt eller nyafslebet trægulv, idet træets naturlige spil og farve dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget forsømte gulve kan maling være en flot og praktisk overflademulighed.

Til trægulve med normal benyttelse, f.eks i soveværelset, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større robusthed og tåler vandpåvirkning og er derfor bedst til fx et køkken eller vådrum.

Kontakt os gerne for en snak om gulvbehandling på dine trægulv. Vi kan give dig gulvinspiration samt viden om de mange muligheder.